kolesterol - homepage.uludag.edu.tr

kolesterol nedir

Kolesterol, yaam için gerekli olan mum kvamnda yams bir maddedir. Kolesterol, beyin, sinirler, kalp, barsaklar, kaslar, karacier bata olmak üzere tüm vücutta yaygn olarak bulunur.

Vücut kolesterolü kullanarak hormon (kortizon, seks hormonu), D vitamini ve yalar sindiren safra asitlerini üretir. Bu ilemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunmas yeterlidir.

Eer kanda fazla miktarda kolesterol varsa, bu kan damarlarnda birikir ve kan damarlarnn sertlemesine, daralmasna (arteriyoskleroz) yol açar. Arteriyosklerozda damar duvarnda biriken tek madde kolesterol deildir; akyuvarlar, kan phts, kalsiyum... gibi maddeler de birikir. Toplumda, arteriyoskleroz için damar sertlii, damar kireçlenmesi gibi ifadeler de kullanlmaktadr.

Damarlar tüm vücutta yaygn olarak bulunur ve kalp, beyin, böbrek... gibi organlara kan tayarak bu organlarn görev yapmasn salar. Kolesterol, hangi organn damarnda birikirse o organa ait hastalklar ortaya çkar. Örnein, kalbi besleyen atardamarlarda (koroner arterler) kolesterol birikimi olursa, göüs ars, kalp krizi gibi sorunlar oluur. Böbrek damarlarnda kolesterol birikimi ise, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliine yol açabilir

Kolesterol, yams bir maddedir. Normal koullarda, ya suyun içinde çözünmez. Kolesterol de su özelliklerini tayan kanda normal koullarda çözünmez. Kolesterol, kanda çözünmesi ve tanmas için karacierde bir protein ile birletirilir. Bu kolesterol ile protein birleimine lipoprotein ad verilir.

Deiik tipte lipoproteinler vardr:

·         LDL (Low Density Lipoprotein, düük younluklu lipoprotein): Kötü huylu kolesteroldür.

·         HDL (High Density Lipoprotein, yüksek younluklu lipoprotein): İyi huylu kolesteroldür.

·         VLDL, IDL ve ilomikronlar.

Ya metabolizmas bozukluu olan hastalarn yaptrd dier bir kan incelemesi de trigliserid ölçümüdür. Trigliserid de kolesterol gibi kanda çözünen bir yadr. Kan trigliserid düzeyi ile arteriyoskleroz arasndaki iliki, kolesterol kadar belirgin deildir.

 

iyi-kötü kolesterol

Kolesterol, yams bir maddedir. Normal koullarda, ya suyun içinde çözünmez. Kolesterol de su özelliklerini tayan kanda normal koullarda çözünmez. Kolesterol, kanda çözünmesi ve tanmas için karacierde bir protein ile birletirilir. Bu kolesterol ile protein birleimine lipoprotein ad verilir.

Deiik tipte lipoproteinler vardr:

  • LDL (Low Density Lipoprotein, düük younluklu lipoprotein): Kötü huylu kolesteroldür.
  • HDL (High Density Lipoprotein, yüksek younluklu lipoprotein): İyi huylu kolesteroldür.
  • VLDL, IDL ve ilomikronlar.

Ya metabolizmas bozukluu olan hastalarn yaptrd dier bir kan incelemesi de trigliserid ölçümüdür. Trigliserid de kolesterol gibi kanda çözünen bir yadr. Kan trigliserid düzeyi ile arteriyoskleroz arasndaki iliki, kolesterol kadar belirgin deildir.

yüksek kolesterol

Kanda kolesterol ve LDL-kolesterolün yüksek olmas, hasta için risk tar. HDL-kolesterolün düük olmas da bir risktir. Bu riske sahip hastalarda, kalp krizi, felç, damar tkanmas, böbrek yetmezlii gibi hastalklarn ortaya çkma olasl daha fazladr.

20 yan üzerinde

Kan kolesterol düzeyi

< 200 mg/dl

  istenilen düzey  

  200-239 mg/dl aras  

  snrda yüksek  

> 240 mg/dl

yüksek

Kan LDL-kolesterol düzeyi

< 130 mg/dl

  istenilen düzey  

  130-159 mg/dl aras  

  snrda yüksek  

> 160 mg/dl

yüksek

Kan HDL-kolesterol düzeyi

< 35 mg/dl

  düük  

Kolesterol > 200 mg/dl veya

LDL-kolesterol > 130 mg/dl veya

HDL-kolesterol < 35 mg/dl ise RİSK FAZLADIR.

HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalr.

Ortalama HDL-kolesterol düzeyi,

·         kadnda 55 mg/dl

·         erkekte 45 mg/dldir.

Kanda kolesterolün yüksek olmas, ya metabolizmas bozukluudur. Ya metabolizmas bozukluundan üphe edilen bir hastada yaplmas gereken ilem, kan alnarak öncelikle kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliserid düzeyi ölçülmesidir. Tedaviye karar vermeden önce, bu deerler en az 2 kere ölçülmelidir.

Tedavi düzenlenirken öncelikle LDL-kolesterol düzeyleri temel alnmaldr.

HDL-kolesterol yükseldikçe risk azalr.
Ortalama HDL-kolesterol düzeyi,

  • kadnda 55 mg/dl
  • erkekte 45 mg/dldir.

Yani kadnlar bu yönden daha ansldr.

Kan trigliserid düzeyi

< 200 mg/dl

  normal  

200-400 mg/dl aras

  snrda yüksek  

  400-1000 mg/dl aras  

yüksek

> 1000 mg/dl

çok yüksek

Kanda kolesterolün yüksek olmas, ya metabolizmas bozukluudur. Ya metabolizmas bozukluundan üphe edilen bir hastada yaplmas gereken ilem, kan alnarak öncelikle kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol ve trigliserid düzeyi ölçülmesidir.
 

kolesterol neden yükselir

Kanda kolesterol düzeyini etkileyen çok sayda faktör vardr. Bu faktörlerin bazlar önlenebilir niteliktedir. Bunlardan bazlar:

  • Kaltmsal faktörler
  • Yediimiz gdalar
  • imanlk
  • Stres gibi faktörler kolesterolü ve kötü huylu kolesterolü yükseltir.

Düzenli egzersiz, iyi huylu kolesterolü yükseltir ve kötü huylu kolesterolü azaltr.
60-65 yaa kadar, yala birlikte kolesterol düzeyi artar.
Kadnlarda, menopozdan sonra kolesterol düzeyi artar.

neden olan hastalklar

Baz hastalklarda kolesterol düzeyi yükselir. Bu hastalklar ikiye ayrarak incelemek mümkündür:

1. Kaltsal ya metabolizmas hastalklar
2. Dier hastalklar

Hipotiroidi (Tiroid bezinin yetersiz çalmas)
Karacier hastalklar
Nefrit
(Böbrein mikrobik olmayan iltihabi hastalklar)
eker hastal

Risk faktorleri

Kolesterolü yüksek hastalarda, kardiyovasküler risk faktörlerinin deerlendirilmesi ve mümkünse deitirilmesi, tedavinin temel noktalarndan birisidir. Kolesterolü yüksek hastalarda, kolesterol yükseklii dndaki kardiyovasküler risk faktörlerine de sk rastlanr ve bu kardiyovasküler risk faktörlerinin düzeltilmesi ile kardiyovasküler kalc hasar ve ölüm riski kesin olarak azaltlr. Aada kardiyovasküler risk faktörleri özetlenmitir:

  • Hipertansiyon
  • Lipid (ya) metabolizmas bozukluu, Kolesterol yükseklii
  • Sigara
  • Diyabetes mellitus (eker hastal)
  • imanlk
  • Fiziksel aktivite azl ve sedanter yaam
  • Yüksek hematokrit
  • Artm trombojenik faktörler
  • İleri ya
  • Erkek cinsiyet
  • Aile öyküsü
  • Tip A kiilik yaps
  • Östrojen eksiklii
  • Alkol yoksunluu
  • Fibrinojen yükseklii
  • Ürik asit yükseklii
  • Lipoprotein (a)
  • Belirgin beyin, kalp, böbrek veya damar hastal

Hipertansiyon, her ya, cins, rk için önemli bir kardiyovasküler risk faktörüdür ve hem büyük hem küçük tansiyonun yükseldikçe kardiyovasküler risk artmaktadr. Hipertansiyon tedavisi ile kardiyovasküler risk azalmaktadr.

Lipid (ya) metabolizmas bozukluklar, majör ve düzeltilebilir kardiyovasküler risk faktörlerinden birisidir. Yaplan tüm büyük çalmalarda, serum kolesterol düzeyi ile kardiyovasküler risk arasndaki iliki gösterilmitir. HDL-kolesterolün düüklüü de bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Diyetin kolesterol içerii ile kardiyovasküler risk arasnda da dorudan iliki vardr.

imanlk ile koroner arter hastal arasndaki iliki, birçok çalmada gösterilmitir. Ancak iman hastalarda, hipertansiyon, fiziksel aktivite azl, diyabetes mellitus (eker hastal) ve lipid metabolizmas gibi dier kardiyovasküler risk faktörlerine da daha sk rastlanr ve bu kardiyovasküler risk faktörler, imanln bamsz etkisini maskeleyebilir.

Günümüzde, imanlk tanm ve snflandrmasnda, beden kitle indeksi kullanlmaktadr.

Beden kitle indeksi=Beden arl(kg) / (Boy(m) x Boy(m))

formülü ile hesaplanr.
Örnein; arl 85 kg, boyu 1.74 m olan bir insann

Beden kitle indeksi= 85 / (1.74 x 1.74) = 28

 

Beden kitle indeksi

 

< 18.5

Zayf

18.5-24.9

Normal (salkl)

25-29.9

Fazla kilolu (gürbüz)

30-39.9

iman

> 40

Tehlikeli iman

 

Beden kitle indeksinizi, aadaki formda, arlnz ve boyunuzu girerek, siz de hesaplayabilirsiniz.

 

 

zararlar

Kanda ar miktarda bulunan kolesterol, yava yava (yllar içinde) damarlarn duvarnda birikir. Bu birikim sonucu damarlarda daralma, tkanma ortaya çkar. Bu durum, bir su borusunda pisliklerin birikmesine benzetilebilir. Kolesterol hangi damarda birikmise o damarla ilikili sorunlar ve hastalklar ortaya çkar.

Kolesterol yüksekliinde belirti ve bulgular, çou zaman ani kolesterol yükselmesine bal deildir, uzun süreli kolesterol yüksekliinin damar duvarnda kolesterol birikmesine yol açmasnn sonucudur. Yani kolesterolünüz u andaki deerinin 2-3 katna yükselse ve 3-4 saat yüksek kalsa size bir zarar olmaz. Asl sorun, sizde daha önce uzun süreli kolesterol yükseklii olmasdr.

Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi, bu damarlarda tkanma ve daralmann sonucu, göüs ars, kalp krizi ve kalp yetmezlii gibi sorunlara neden olur. Bunlarn sonucu, hasta koroner by-pass ameliyat (cerrahi olarak darln ortadan kaldrlmas) veya anjiyoplasti (balonla daralm koroner arterin geniletilmesi) ilemine ihtiyaç duyabilir. Beyini besleyen boyun damarlarnda kolesterol birikimi olmas, felçlere, konuma bozukluklarna, dengesiz yürümeye, bilinç kaybna yol açar.

Böbrek damarlarnda kolesterol birikimi, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliine yol açabilir. Ana atardamarda (aort) kolesterol birikimi de tehlikelidir. Buradan kopan kolesterol birikintileri, daha küçük damarlar tkayarak çok deiik sorunlara yol açabilirler: Barsa besleyen damarlar tkayarak barsak ölümüne, göz damarlarn tkayarak körlüe, bacak damarlarn tkayarak kangrene yol açabilirler.

Kolesterol yüksekliine bal sorunlar ortaya çkt zaman, hasta geç kalm olabilir; bu nedenle kolesterol yüksekliini önlemek, yükselmise düürmek çok önemlidir.

 

kolesterol-yüksek tansiyon

Kolesterol ve yüksek tansiyon arasnda dorudan bir iliki yoktur. Yani kolesterol yükseklii yüksek tansiyona, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliine yol açmaz. Ancak ikisinin de hedefi ve zarar verdii yer ayndr: Kan damarlar.

Yüksek tansiyon, kan damarndaki basnc yükselterek anma, yrtlmalara neden olur. Bu durum su borusu içindeki basncn artmasna bal sorunlara benzetilebilir. Yüksek kolesterol de, damar duvarnda kolesterol birikimine yol açarak damarlarda daralma, tkanmalara yol açar. Yüksek tansiyon ve kolesterol yükseklii kan damarna dierinin verdii zararn iddetini arttrr ve ortaya çkmasn çabuklatrr. Bu nedenle, hem kolesterol yükseklii hem de yüksek tansiyon tedavi edilmelidir.

tedavi

Yüksek kolesterolün kontrol altna alnmas ile yaam süresinin uzad, kalp ve damar hastalklarna bal ölümlerin azald ve kalc sakatlklarn önlendii kesin olarak gösterilmitir. Kolesterol yüksekliine ilaveten imanlk, yüksek tansiyon, eker hastal, sigara gibi dier kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisi de planlanmaldr.

Tedavi 2 aamada gerçekletirilir:
1. İlaç d tedavi
2. İlaç tedavisi

Her hasta için tedavi farkllklar tar. İlaç d tedaviler kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaç tedavisi, kesinlikle doktor denetiminde olmaldr.
Tedavide hedef belirlenirken LDL-kolesterol düzeyinin esas alnmas tercih edilir. Hedef LDL-kolesterol düzeyi, hastada kalp ve damar hastalnn olup olmadna göre deiir.

  1. Kiide kalp ve damar hastal yoksa, LDL-kolesterol düzeyinin 130 mg/dlnin altna düürülmesi yeterlidir.
  2. Kiide kalp ve damar hastal varsa, hedef LDL-kolesterol düzeyi, 100 mg/dlnin alt olmaldr. Yani kalp krizi geçirmiseniz, koroner arter daralmasna bal göüs arnz varsa, koroner damar ameliyat geçirmiseniz, koroner arterler balon ile geniletilmise, beyine, böbree, bacaklara giden damarlarda kolesterol birikimi varsa, hedef LDL-kolesterol düzeyi, 100 mg/dlnin altdr.

ilaçsz tedavi

İlaçsz tedaviler yaam düzeninin deitirilmesi olarak da isimlendirilir. Yüksek kolesterol tedavisinde en önemli konu, ilaçsz tedavilerdir, kesinlikle ihmal edilmemelidir. İlaçsz tedavilerde yaplan ihmal, kolesterol düürmek amac ile kullanlan ilaçlarn baarsn da azaltr.
İlaçsz tedavilerin banda, beslenme alkanlnn deitirilmesi gelir.

Sigara kesinlikle braklmaldr. Sigara da kolesterol yükseklii gibi bir kardiyovasküler risk faktörüdür. Sigara ayrca akcier kanseri, akcier hastal, beyin kanamas ve birçok kansere de zemin hazrlar.

Hastada yüksek tansiyon varsa, yüksek tansiyon tedavisinde geçerli olan ilaç d tedaviler ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliinde uygulanan ilaç d tedaviler birbirine benzerlik gösterir. Yüksek tansiyonlu hastalarda, ilaveten beslenme ile alnan tuzun da azaltlmas gerekir.

eker hastal kontrol altna alnmaldr. İnsülin kullanmak gerekiyorsa kaçnlmamaldr.

imanlk kesinlikle kontrol altna alnmaldr. 

Düzenli egzersiz HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL-kolesterolü (kötü kolesterol) düürür. Hastalar, düzenli egzersiz yapmay alkanlk haline getirmelidirler. Haftada, en az 3, tercihen 5 kez, 30-45 dakika süre ile yürüyü, kou, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yaplmaldr.

Alkol, HDL-kolesterolü yükseltir, ancak alkolün insan sal ve sosyal yaant üzerine çok sayda olumsuz etkisi olduu unutulmamaldr. Bu nedenle, alkol alm kesinlikle snrlandrlmaldr. İzin verilen etil alkol miktar, erkeklerde günde 30 ml, kadnlarda günde 15 mldir.
30 ml etil alkol, 720 ml bira, 300 ml arap, 60 ml 100 derece viski ve 60 ml rakda bulunur.

Beslenme

Yüksek kolesterol tedavisinin olmazsa olmaz kouludur. Vücut, gereksinimi olan kolesterolü, kendisi üretebilir, bu nedenle, diyetle kolesterol almaya gerek yoktur. Beslenme konusunda tedavi plan, beslenme uzman ile birlikte yaplmaldr.

Doymu yalardan ve kolesterolden fakir diyet seçilmelidir. Sv yalarda doymam ya daha fazladr, bu nedenle, sv yalar tercih edilmelidir.
Genel olarak sebze, meyve ve hububat tercih edilmelidir.
Kzartmalardan kaçnnz.
Krmz et yerine beyaz eti tercih ediniz.
Yüksek tansiyonunuz varsa kullandnz tuzu azaltnz.
Karacier, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan etlerden uzak durunuz.
Gdalarn ya ve kalori içeriklerine de dikkat edilmelidir. Ya azaltlm peynir, sütü tercih ediniz. Diyet peynir, diyet süt kullansanz bile bunlar snrl miktarda tüketiniz.

 

Tavsiye edilen gdalar

Ölçülü yenecek gdalar

Kaçnmak gereken gdalar

ekmekEkmek, tahl

Kepekli buday, çavdar ekmei, yulaf ezmesi, msr gevrei, makarna, pirinç, bulgur

 

Açma, kruvasan, poaça

Peynir
Sütlü ürünler

Yasz süt, az yal peynir ve eritme peyniri, yasz yourt, yumurta ak

Yarm yal süt, yarm yal peynir (dil peyniri), yarm yal yourt, haftada 2 yumurta

Tam yal süt, konsantre süt, anti, kaymak, taklit sütü, yal peynir ve yourtlar

corba
Çorbalar

Sebze çorbas, et suyu çorbas

 

İkembe çorbas, paça

balkBalk

Bütün beyaz etli ve yal balklar (zgara, buulama)

Uygun yada kzartlm balk

Balk yumurtas, havyar, belirsiz yada kzartlm balklar

istakoz
Deniz mahsülleri

İstiridye

Midye, stakoz

Karides, kalamar

TavukEt

Tavuk, hindi, dana, av eti

Yasz sr, dana jambon, kuzu (haftada 1-2), dana ve tavuk sosisi, cier (ayda 1 defa)

Ördek, kaz, yal görünen bütün etler, sosis, salam, pastrma, sucuk, kümes hayvanlar derisi

Yalar

 

Çoklu doymam yalar (ayçiçei, msr özü, soya)
Tekli doymam yalar (zeytinya, hidrojene olmam yumuak margarin)

Tereya, Trabzon ya, iç ya, kuyruk ya, hidrojene yalar, sert margarinler

sebze-meyve
Sebze ve meyve

Bütün taze ve dondurulmu sebzeler, kurubaklagiller (mercimek, fasulye, nohut vb), halanm patates

Uygun yada kzartlm patates ve sebze

Belirsiz yada kzartlm patates, sebze, cips, tuzlu konserve, sebze

baklava
Tatllar

Yasz sütle yaplan tatllar (muhallebi, sütlaç vb), meyva salatas, limon dondurmas, aure, pestiller, kuru yemili sucuklar, cezerye

Çoklu doymam ya veya margarinle yaplan pasta ve bisküviler, badem tatls, helva

Dondurma, baklava, kremal pastalar, hazr pastalar, bisküviler, hazr pudingler, Çikolata ve bütün çikolatal hazr tatl ürünleri

FISTIK
Kuruyemi

Ceviz, badem, kestane

Yerfst, Antep fst

Hindistan cevizi, tuzlu elencelik

cay
İçecekler, soslar

Çay, kahve, nescafe, az kalorili merubat

Az yal soslar

Fazla tuz, hazr salata soslar, mayonez

Thank you for reading article kolesterol - homepage.uludag.edu.tr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »