Kolesterol er et stoff ingen mennesker kan klare seg uten; det er et spesielt fettstoff som er en viktig og uunnværlig del av alle kroppens celler.
Lørdag 7. June 2003
Oppdatert dato: Lørdag 7. June 2003
Kolesterol er uunnværlig
Kolesterol er et stoff ingen mennesker kan klare seg uten. Kolesterol er et spesielt fettstoff som er en viktig og uunnværlig del av alle kroppens celler. Kolesterol er nødvendig for dannelsen av gallesyrer (som hjelper til med fordøyelsen av fett), vitamin D, kjønnshormoner og kortison.
Alle celler har en cellevegg (cellemembran). Denne celleveggen består av et dobbelt lag med fettstoffer, deriblant kolesterol. Leveren danner kolesterol, men kan også fjerne det fra kroppen.
Kolesterol finnes også i blodbanen. Siden fettstoffer ikke blander seg så lett i vann, er kolesterol i blodbanen bundet til proteiner. Det er nivået av kolesterol i blodbanen legen måler for å vurdere om ditt kolesterol er forhøyet eller ikke.
Har du forhøyet kolesterol?
Det er ikke sikkert du vet svaret på dette. Ikke alle har målt kolesterolverdiene sine hos legen, men det er mer og mer vanlig at slike prøver tas ved rutinekontroller, bedriftskontroller og ved andre anledninger hos legen.
Hvis du kjenner verdien på kolesterolnivået ditt vet du kanskje også om det er forhøyet eller normalt. For lavt kolesterolnivå er sjelden et medisinsk problem. Hyperlipidemi er en samlebetegnelse på tilstander med forhøyede verdier av fettstoffer i blodet.
Det finnes godt og dårlig kolesterol, forholdet mellom disse og de nøyaktige verdiene avgjør om du bør behandles eller ikke.
Grunnen til at legene ønsker å senke kolesterolverdiene dine er at et forhøyet kolesterol medfører økt risiko for hjertesykdom, spesielt sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertekrampe (angina). Pasienter med forhøyet kolesterol kan få plager med tette årer i beina (røykeben) og ereksjonsproblemer.
Vi gjør oppmerksom på at innholdet i denne artikkelen er mer enn to år gammel. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet. Du bør derfor vurdere å skaffe deg et oppdatert svar fra en av våre leger, eller din egen fastlege.